Evolució dels rems

Als inicis del rem, les pales eren simples peces de fusta, fetes a mà pels mateixos remers o fusters locals. Aquestes pales eren pesades i menys eficients a l’aigua, però representaven el primer pas en l’evolució de l’equip de rem. La fusta utilitzada variava, tot i que el freixe era una opció popular a causa de la seva combinació de durabilitat i flexibilitat.

La Revolució dels Materials: De la Fusta als Compostos

El veritable canvi en el disseny i construcció de les pales va arribar a mitjans del segle XX amb la introducció de nous materials. A la dècada de 1960, les pales de fusta van començar a ser reemplaçades per pales de materials compostos, com la fibra de vidre. Aquest canvi va permetre crear pales més lleugeres i resistents, millorant el rendiment i la velocitat dels remers.

En les dècades següents, la tecnologia va avançar encara més, introduint la fibra de carboni com a material principal. Les pales de fibra de carboni són extremadament lleugeres i rígides, permetent una transferència d’energia més eficient des del remer fins a l’aigua. Aquest avenç tecnològic ha estat crucial per millorar els temps i la competitivitat en el rem modern.

Disseny i Aerodinàmica: La Forma de les Pales

A més dels materials, el disseny de les pales també ha evolucionat considerablement. Les primeres pales tenien fulles rectangulars simples, però amb el temps, els dissenyadors van començar a experimentar amb diferents formes per millorar l’eficiència i la velocitat.

Una innovació significativa va ser la introducció de la fulla «Macon» a la dècada de 1950, que tenia una forma més ampla i plana, oferint una major superfície de contacte amb l’aigua. No obstant això, la revolució més notable en el disseny de les pales va arribar a la dècada de 1990 amb la introducció de la fulla «Destral» o «Big Blade». Aquesta pala, amb la seva forma còncava, permet una major captació d’aigua i una millor eficiència en cada remada.

Tecnologia i Personalització: El Futur de les Pales

Actualment, el fabricant americà Concept2 domina el mercat mundial i no para d’innovar. Les últimes novetats han estat els rems Skinny que redueixen el pes i milloren l’aerodinàmica i les pales Comp i Fat2.

En les pales Comp l’amplada de la pala i el Vortex Edge són les dues característiques més importants de la pala que contribueixen a la velocitat de l’embarcació. Tenint una àrea de superfície petita, és més lleugera i eficient i surt fàcilment de l’aigua. El «Pes a la mà» o «pes de balanceig» és més lleuger que el dels rems amb pales més grans, estalviant energia i facilitant ritmes de palada més alts, per això ara és habitual veure regates amb ritmes propers a les 40 palades per minut!

Les pales Comp dominen les regates internacionals, a la imatge el 2x suís usant-les a l’última Copa del Món.